Putovná výstava upozorňuje deti základných škôl na nebezpečenstvo drog

19.10.2010 Poprad

Poprad 19. októbra (TASR) – V mestskej časti Poprad-Spišská Sobota dnes slávnostne otvorili putovnú výstavu pod názvom Tvoja správna voľba.
Výstava má upozorniť deti základných škôl na následky užívania drog. Ľubomír Michalič z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade uviedol, že do 12. novembra si výstavu má pozrieť približne 800 detí z 52 tried základných škôl z Poprad, Svitu a Štrby.
"Ide o preventívno-výchovný projekt policajného zboru, realizovaný políciou v súčinnosti s Mestským úradom v Poprade. Na projekte participovala aj polícia Českej republiky, " priblížil Michalič. Putovné výstavy budú na Slovensku dve, jedna vyštartovala na začiatku roka z Bratislavy a v júni budúceho roku bude ukončená v Liptovskom Mikuláši. Tá, ktorá je teraz v Poprade, začala svoju púť v Košiciach a ukončená bude v Brezne.
"Výstavu by malo dohromady navštíviť viac ako 28.000 detí, z toho 8900 v Česku, cieľovou skupinou sú žiaci 3. a 4. ročníkov. Bohužiaľ psychológovia zistili, že toto je tá veková kategória, s ktorou už treba pracovať, pretože už v tomto období môžu deti začať získavať závislosť od drog, " doplnil. Výstava by mala inovatívnym spôsobom upozorniť na nebezpečenstvo drog prostredníctvom interaktívnych dielní. V Spišskej Sobote sú inštalované štyri pracoviská, resp. panely, ktoré obsahujú informácie o škodlivosti alkoholu, drog a cigariet na ľudský organizmus, predovšetkým na detský. Okrem toho sa tu nachádza aj replika väzenia, ktorá znázorňuje stiesnenosť priestorov vo väzení. Výtvarne sa na paneloch podieľali žiaci bratislavského konzervatória.
"Deti najviac upútal panel o škodlivosti alkoholu, je robený veľmi pútavou formou. Výstavu zatiaľ hodnotíme vysoko pozitívne, deti majú o to záujem, spolupracujú na veľmi dobrej úrovni, " konštatoval Michalič. Žiaci základných škôl sa podľa neho stretávajú na ulici s bezdomovcami a ľuďmi pod vplyvom alkoholu a reagujú na to. Policajti sa im snažia vysvetliť aj iný aspekt závislosti, a to finančný. Upozorňujú na to, že závislosť od akýchkoľvek drog pri nedostatku finančných prostriedkov často vedie k drobným krádežiam a odtiaľ je už len veľmi krátka cesta do väzenia.
 

Vyberte región